ISRAEL EILAT 2016

 

Aika:                                   9 – 23.3.16

Matkanjärjestäjä:                 Aurinkomatkat, hinta kahdelta puolihoidolla 2680€.

Lentoyhtiö:                          Finnair, Airbus 320, paikka 5E, paluumatkalla 18E.

Hotelli:                                Dan Panorama, huone 136, puolihoidolla,  näköala laguunille. Tilavassa huoneessa ilmastointi, ilmainen tallelokero, tv, jääkaappi, vedenkeitin, siivous joka päivä.

Autovuokraamo:                 Budget, tilasimme jo ennakkoon, 13 vrk, 312 euroa.

Tarkoitus:                            Jospa vielä kerran tännekin.

Valuutta:                             1eurolla sai nyt 4,12 Sekeliä.

Lämpötila:                           Päivisin noin 22-30, öisin 15 -20.

Valoisa aika:                       Kuvaus onnistuu parhaiten .7 – 17.30 välisenä aikana.

Lintukirja:                           Svenssonin Lintuopas käy tännekin.

 

9.3 ke                                 

                                            Herätys klo 2.00, lähdimme ajamaan Vantaalle räntäsateessa 3.15. Odotusaulassa oli vanha tuttavaperhe Rauli Pudas Eiran kanssa lähdössä samaan kohteeseen. Kone lähti hieman myöhässä 6,35. Saavuimme Ovdaan 11.15, tunnin linja-automatka hotellille. Huone ei ollut vielä valmis joten odottelimme noin tunnin. Kävin rantakadulla rahanvaihtoautomaatilla, 50 eurolla sai 210 sekeliä.

                                            Hain auton vuokraamolta. Olin tilannut Nissan Micran tai vastaavan, mutta sain astetta isomman, Huyndai Accent 1,6, automaattivaihteilla ja kattoikkunalla. Lähdimme testaamaan autoa, tosin vain lintuasemalle asti katsomaan sinne tehtyjä muutoksia.

                                            Väsyneinä menimme nukkumaan liiankin aikaisin.

 

10.3 to                                

Aamun valjetessa kävin Pohjoisrannassa, josta ei löytynyt mitään mainittavaa. Pikakierros vielä Ofiran puistossa hotellin vieressä. Ilokseni sain hyvät kuvat mustakurkkukertusta.

Lähdimme aamiaisen jälkeen ensin Km20-altaille. Kova tuuli lennätti hiekkaa, autoonkin kertyi lähes sentin kerros. Kiersimme täyden kierroksen. Kuvasin tuttuja lintuja, mitään uutta ja erikoista ei silmiin sattunut. Poikkesimme Km19-altailla, missä oli useita haikaralajeja, kuten yö- silkki- lehmä- ja harmaahaikaroita. Lisäksi nokikanoja, lapa- ja jouhisorsia.

                                            Lintuasemalla tehtiin vielä kierros, pitkäjalkoja, kaitanokkalokkeja, pikkusirrejä ja muutamia sinirintoja löysimme.

                                            Poikkesimme Hativat-kadulla You-tavaratalossa pikku ostoksilla.

                                            Päiväkahvin ja unien jälkeen kävin Holland Parkissa, josta sain kuvia arabiantimaleista ja aavikkopyistä.

 

11.3 pe                               

Sapattiaaton kunnaksi oli kova pohjoistuuli, aamulla tuntui tosi kylmältä Ajelimme eilispäiväisen kierroksen Anjan kanssa. Mainittakoon parvi komeita felldeg-tyypin koiras keltavästäräkkejä km20 altailla. Ilahdutti myös afrikanhanhipoikue jossa oli 8 poikasta km-19-altailla.

                                            Tullessamme lintuasemalle 5 vanhaa arokotkaa lensi ylitsemme, samoin pari hiirihaukkaa, muuta muuttoa ei suuremmin näkynyt. Illemmalla näin yksinään muuttavan kattohaikaran ja paikallisen ruskohaikaran lintuasemalla.

                                            Aulassa oli pientä tarjoilua ennen päivällistä.

                                            Sain tämän pikkukoneen hotellin langattomaan verkkoon, ihme kyllä, ihan ite!

 

12.3 la

                                            Sapattiaamunakin oli tosi kova ja kylmä pohjoistuuli. Aamiaisen jälkeen lähdimme Yotvataan, joka on suurin kibbutsi 40km pohjoisempana. Puhdistamolta emme löytäneet juuri mitään uutta, vuorikirvisiä pari ja naamiokyyhky, sekä pikkutuulihaukka sentään,

                                            Ympyräpelloilta ei kauheasti lajeja, arotasku ja saalisteleva koiras sinisuohaukka uusina lajeina. Muutamia muuttavia petolintuja oli matkalla pesimään pohjoiseen, vaalea pikkukotka, käärmekotka ja muutama hiirihaukka.

                                            Perinteisesti jäätelöt Yotvatanessolla”, joka on siisti ravintola ja lepopaikka.

 

13.3 su

                                            Taivas oli ohuessa pilvessä koko päivän, eikä juuri yhtään tuulta. Eikä siis petolintumuuuttoa, jonka totesimme vuorilla. Ei muuta kuin saman tien altaille.

                                            Olin nukkunut huonosti, ihmeellistä horrosta, lonkkaa kolotti ja vatsa oli sekaisin. En valita mutta kyrsiihän se.

                                            Kävin vielä kolmen aikoihin Ofiran puistossa jossa oli pari arkaa harjalintua ja metsäkirvinen Ajoin siitä Pohjoisrantaan, riuttatiira kalasteli ja ojan yllä langoilla oli sekä riutta- että silkkihaikara.

 

14.3 ma

                                            Paikallisilla asiakkailla ja ehkä itänaapureillammekin näyttää olevan tapa/luulo että ruokalasta saa ottaa mukaan niin paljon ruokatavaraa kuin kassiin mahtuu. Eikä henkilökunta näe mitään. 90% asiakkaista on israelilaisia tai muiden maiden juutalaisia.

Yöllä oli satanut, joten pikkuteillä sitkeätä lietettä. Km20 altailta sain kuvattua lentävän arohiirihaukan. Lintuasemalta sain havainnoiksi rytikerttusen ja pikkuhaikaran.

                                            Tankkasin auton, 95-bensa maksoi 1,2 euroissa, kulutus oli n. 10 l/100km.

.

15.3 ti                                 

                                            Ei vieläkään petomuuttoa, liian tyyntä. Jotain sentään löytyi kierroksella, mm. vesipääsky, mustapää- ja orfeuskerttu sekä sitruunavästäräkkinaaras.

                                            Onneksi vaivat ovat ruvenneet hellittämään.

                                            Meidät oli kutsuttu 17 aikoihin hotellin kabinetissa ilmaiseen viinitarjoiluun, pientä purtavaakin oli tarjolla, emme panneet ollenkaan hanttiin.

 

16.3 ke                               

Viikko lusittu eikä lintutilanne vain muutu. Joku uusi laji luonnollisesti löytyy.

Päivällä kävelimme rantakadulla lenkin, vaimo osti ihonhoitotuotteita 50 sekelillä 10kpl 100 ml:n tuubia.

Tänään tuli joukko suomalaisia huippulintuharrastajia hotelliimme, kuten Roni Väisänen, Erkki Valsta, Ari Tervo ja Pirjo, Vapaavuoret, Voitto Pajulehto ja Vellu jne.

                                           

 

17.3 to

                                            Aamulla 6.30 jälkeen ajoin lintuasemalle, Rauli oli jo kojussa. Muutama mukava laji löytyi, hietatiira, smyrnankalastaja, silkkikerttu ym. Tulin hotellille puoli kahdeksan aikoihin ja kävimme aamiaisella.

Lähdimme Anjan kanssa perinteiselle allaskierrokselle, km20:lla ei mitään uutta, entisetkin vähentyneet. Km19:lla näkyi ilmassa muutamia muuttavia hiirihaukkoja sekä pari kattohaikaraa.

Siitä taas lintuasemalle, jossa Rauli oli jo vaimoineen ja pian sinne saapuivat myös Ari ja Pirjo. Aika kului rattoisasti ja naisilla tuntui juttua riittävän. Muutamia muuttavia petolintuja meni korkealta, joukossa arabihaukka ja minulle retken eka haarahaukka.

Tulimme ennen kahta hotellille, jonka aulassa oli tarjolla pientä purtavaa, kuten kroissantteja tms, lisäksi appelsiineja, mehua ja vohveleiden kanssa jäätelöä. Ei siis tarvinnut päiväkahvia itse  keittää.

 

18.3 pe

                                            Aamulla käväisin vuorilla, kuvasin kalottitaskua joka oli pesän teossa. Petomuuttoa ei juuri näkynyt joten tulin alas. Lähdimme jälleen kerran altaita kiertämään. Uusia lajeja nyt  mustapyrstökuiri, valkoposkitiira ja mustakaulauikku.

                                            Lintuasemalla olikin jo Pudakset ja Tervot. Kun ei ihmeitä näkynyt, lähdimme päiväkahville ja levolle.

Lähdin yksin Holland Parkiin, tavoittelin kerttuja, niitä olikin mutta liian vikkeliä minulle. Onneksi sain kuvattua aavikkopyitä parilta eri paikalta yllättävän läheltä.

Poikkesin lintuasemalle ja tulin ojatietä poispäin, kun vastaan tuli haarahaukkoja ehkä noin 100:n rypäs, ajoin sopivaan kohtaan josta sai mukavasti kuvattua.

Sapattiaatto kun oli, niin aulasta sai ilmaista viiniä ennen ruokailua. Miksei jälkeenkin tarjota?

 

19.3 la

Aamiaisen jälkeen ajoin vuorille, nyt kauemmas Mt Yoashin juurelle asti. Petolinnut nousivat vuorten takaa, ottivat korkeutta ja jatkoivat matkaa liitämällä. Kun muutto näytti kulkevan alempaa vuorella, ajoin alaspäin ja nousin pikkutietä korkeammalle. Paikalla oli reilu 10 autollista paikallisia harrastajia. Muutto meni mukavasti osin suoraan yli. Hiirihaukkoja eniten, haarahaukkoja, 2 käärmekotkaa, 7 arokotkaa, 8 mustahaikaraa. Hiirihaukkoja ehkä 5000, haarahaukkoja ehkä 500.

Kun tuli hiljaisempi hetki lähdin ajamaan hotellille jossa olin jo kymmenen aikoihin.

Kävimme rantakadulla, vaihdoimme rahaa, vaimo osti jotain ihonhoitotuotteita. Hotellilla keitimme kahvit.

Tankkasin auton ja Yotvatassa olimme jo 13. jälkeen. Puhdistamolla oli 5 afrikanhanhea, pelloilla saalisteli 5 pikkutuulihaukkaa ja peltotiellä käppäili kattohaikara.

Poikkesimme tullessa vielä lintuasemalla missä olivatkin tutut suomalaiset.

 

20.3 su

                                            Aamulla ajoin suurin toivein vuoristoon. Mutta ei onni suosinut nytkään, muutamia haukkoja meni korkealta Tunnin odottelun jälkeen ajoin alas, otin eukon kyytiin ja ajoimme suoraan Km20 altaille. Kolme uutta lajia, 9 pronssi-iibistä, lapinkirvinen ja muutamia heinätaveja muiden vesilintujen joukossa.

                                            Lintuasemalta löytyi naaraspuolinen haapana.

                                            Päiväkahvien jälkeen kävelimme uuteen Poza-tavarataloon joka on valloittanut paikkansa Ofira-puistolta. Ostimme lapsenlasten tuliaiset.

                                            Lähdin kolmen jälkeen vielä lintuasemaa kohti, palmumetsän laidassa olevalla tiellä valko-otsalepinkäinen istui kuivalla oksalla, mukava laji minulle. Pohjoisrannassa oli jo Ari ja Rauli tuli pian. Muutamia isoja vesilintuparvia lenteli merellä, ei siis mitään uutta.

21.3 ma

                                            Vuorilla ei kuulemma ollut petomuuttoa, joten lähdin puolisoni kanssa allaskierrokselle. Käenpiika havaittiin alas km20-altaille menevän kuivasta pensaasta.

                                            Entisten lisäksi km20-altailla oli 9 pronssi-iibistä ja kolmisenkymmentä mustapyrstökuiria. Iibikset on hankalia kuvattavia värinsä takia, pitäisi saada kuvat hyvässä myötävalossa, muutoin linnut ovat vain mustia möykkyjä.

                                            Lintuaseman portin pielessä istui turturikyyhky, reissupinna sekin. Ja rajan pinnassa kulkevalle tielle mennessä kuivassa oksassa istui peloton punapäälepinkäinen hyvin kuvattavissa. Ja ”rajatiellä” piikkilankakasan päällä ja aidalla istui muutama hopeanokka, lajikirjo lisääntyy, kun loma loppuu! Grr..

 

22.3 ti                                 

Aamulla auringon noustua kävin kuvaamassa Arin eilen löytämän rusotaskun palmumetsän tien vierestä. Ja Ofira-puistosta sain nyt paremmat kuvat käenpiiasta.

                                            Aamiaisen jälkeen olin kahden vaiheilla, mutta lähdin kuitenkin yksin vuoristoon. Katselin ensin alempaa vadista, että petoja menee Mt Yoashin tienoilta, joten ajoin sinne. Sain tuosta kuvattua yllättäen aavikkokiuruja. Mutta pedot menivätkin kaukaa vuoren takaa, ajoin takapuolelle, mutta sieltäkin katsottuna ne menivät kaukaa ja korkealta. Joukosta erottui yksi mustahaikara ja vaalea pikkukotka. Määrät eivät olleet suuria, joten laskeuduin alas, ja poimin nykyisen puolisoni kyytiin perinteiselle ja viimeiselle allaskierrokselle.

                                            Mitään ihmeitä ei nyt näkynyt, pari kapustahaikaraa ja vesipääskyä.

                                            15 aikoihin kävimme vuokraamossa luovuttamassa auton pois, kilometrejä oli kertynyt noin 900. Samalla reissulla poikkesimme hieman ylempänä olevassa liikkeessä ostamassa vaimolle pakkelia, jota täältä saa neljäsosalla Suomen hinnoista (kai?).

                                            17 jälkeen olin tulossa Ofira-puistosta, kun huomasin yllättäen ilmassa parven kattohaikaroita, niitä oli liki 400 matkalla pesimäalueilleen.

 

 

23.3 ke

                                            Lähtöpäivä, linja-auto nouti 8.15, ajo Ovdan lentoasemalle Yotvatan kautta. Tullimuodollisuudet, vaikkakin tarkat, sujuivat nopeasti. Ostimme jotain janojuomaa tax-freestä.

                                            Kone lähti ajallaan 12.00, lentoaika 4tuntia 45 minuuttia. Laskeuduimme Vantaalle 16.45. Saimme tavarat nopeasti ja haimme auton Lentoparkista. Ajokeli oli kuiva ja mukava nollakeli. Kotona olimme 18.30 aikaan, eikä edes matkasta väsyneenä.

 

 

Loppuyhteenveto

                                            Hiukan mitäänsanomaton reissu. Ehkä yksitoikkoinenkin, koska petomuuttoa oli hyvin vähän ja hyönteisyöjiäkin oli vielä vähän. Etenkin kun oli täällä tottunut näkemään lintuja enemmän ja monipuolisemmin.

 

 

Linnut:                               

                                            Lintutilanne li aiempiin vuosiin verrattuna surkea, petomuutto oli vähäistä, pikkulintuja oli vähän. Tästä syystä matka oli pettymys. Mutta eihän sille kukaan mitään voinut, huonoa tuuria vaan. Lintulajeja olisi saanut lisää jos olisi ajellut vinkkien mukaan pitkiä matkoja.

/

 

 Plussat:

                                            Turvallinen maa, uskaltaa liikkua vapaasti, päätiet hyvä ja liikenne asiallista.

                                            Lämpöä riittää, harvoin sadetta.

Linnut on hyvin löydettävissä kun tietää paikat.

                                            Juuri mitään ostettavaa ei onneksi löydy.

                                            Ei näy pakolaisia mahtikännyköineen.

Ei myöskään kerjäläisiä.

Tapasin monia ennestään tuttuja lintuharrastajia, jotka ovat varsin mukavia henkilöitä.

 

Miinukset:                          

                                            Hinnat ovat Suomen luokkaa, polttoaine hieman halvempaa.

                                            Vaimon paino nousi 3 kiloa.

                                            Matka voisi olla halvempikin.