UTÖ 2017 SYKSY

 

Aika:                   13 – 16.9.2017

Seurue:             Pertti Aalto, Pertti Oksanen, Vesa Haapaniemi, Pauli Eriksson

Majoitus:          2 yötä matkustajakoti Fogelissa, 1 yö UTÖ Havshotellissä, yhteensä 170 €/henkilö, sisältäen aamiaisen ja liinavaatteet.

Laiva:                  Kökar, hieman pienempi kuin Eivor, mutta ihan hyvä kuitenkin.

 

 

 

1pv ke

Vesa saapui meille klo 6.30. Pertti Oksanen tuli noutamaan klo. 7.00, haimme Pertti Aallon kotoaan ja siitä suoraan 10-tielle.

Ilma oli pilvinen ja jossain välissä satoikin. Näimme komean hirven jossain Jokioisten jälkeen pellolla.

Reilu kolmen tunnin ajon jälkeen saavuimme Pärnäisten satamaan hyvissä ajoin. Joimme eväskahvit ja laitoimme lämmintä päälle.

Kävelimme laivaan joka olikin yllättäen Kökar sillä vanha tuttu Eivor oli huollossa, laiva lähti ajallaan 11.10.

Keli oli ihan mukava puolipilvinen eikä kovin kylmä, laivalla oli vain muutama muu matkustaja kuin me. Söimme laivalla kympin lihasopan. Lintuja näkyi niukasti, ehkä kymmenkunta merikotkaa voi mainita.

Kolmen pysähdyksen taktiikalla saavuimme UTÖön kello 15 jälkeen. Majoituimme matkustajakotiin jossa oli vain pari muuta asukasta.

Lähdimme katselemaan saarta, Oksanen oli ensimmäistä kertaa, Aalto toista, me Vesan kanssa kahdeksatta kertaa.

Lintumaailmassa oli hiljaista, pikkulintuja yllättävän vähän, tiltaltteja ja muutama leppälintu ja harmaasieppo näkyvissä. Tuulihaukkoja oli kuitenkin useita, samoin muutamia varpushaukkoja.

Kävimme Itäniityllä ja istuskelimme siellä jonkin aikaa. Menimme pois hautausmaan kautta, kun huomasin poispäin lentävän pöllön joka katosi jäteaseman taakse.

Menimme etsimään, mutta emme tietenkään löytäneet. Se lensi kuitenkin editsemme ennen helikopterikenttää Itäniityn suuntaan. Emme sitä kuitenkaan enää nähneet.

 

1309-suopollo-5479.jpg

 

 

Keittelimme illalla kahvit matkustajakodissa ja menimme ajoissa nukkumaan.

 

2pv to

Nousimme ylös vesisateiseen aamuun. Ei auttanut kuin odotella sateen loppumista, se loppuikin heti aamiaisen jälkeen ja loppupäivän oli ihan mukavaa säätä. Aamiainen olikin tutun runsas ja monipuolinen.

Lähdimme katselemaan lintuja, leppälintuja oli lähipuskissa useita. Hippiäisiä oli Gamla Postenin ympäristön havupuissa isompi parvi, mukana myös fyllareita ja harmaasieppoja. Kävelimme majakan kautta Itäniitylle, naaraspukuinen sinisuohaukka ohitti meidät yllättäen kirkon luona. Itäniityllä pyrähti pieniä parvia lapasorsia ja taveja, ilmassa muuttavia kirvisiä.

Paluumatkalla kohtasimme Jorma Tenovuon puolisoineen Gamla Postenin mäessä. Kävimme hotellissa syömässä 14 euron päivällisen, hyvää, mutta riittävästi.

Pieni päivä lepo ja ei kun menoksi. Hotellin jälkeisen maston vieressä havupuissa oli paljon hippiäisiä. Gamla Postenin männiköstä sain kuvattua taigauunilinnun eli Inon. Se olikin minulle elämänpinna, reissun ainoa, useita kuvia mutta vain yksi melko hyvä.

 

1409-Taigauunil-5931.jpg

 

Itäniityllä lekutteli jopa 8 tuulihaukkaa yhtä aikaa. Useita varpushaukkoja näytti olevan muutolla samoin jokusia valkovikloja ja tylli. Pois lähtiessä havaitsimme kiertelevän naaraspukuisen sinisuohaukan. Sain kohtuullisia kuviakin mäntyjen luota pensaitten suojista. Vaikea sanoa oliko lintuja yksi vai useampia, katosivat välillä, mutta ilmestyivät yllättäen esiin.

 

1509-bSinisuo-6124.jpg

 

Iltalaivalla saareen saapui noin 10 henkilön Skaftung Naturen kuvausryhmä Kari Korhonen ja Mikko Kataja oppainaan.       

 

3pv pe

Pertsa nousi aamulla aikaisin kuvaamaan auringon nousua jota edellisenä aamuna ei voinut tehdä.

Sain kuvattua useamman yöperhosen aamulla Kalkaksen seinästä, minne ne olivat tulleet ulkovalon houkuttelemina.

Muutoin saman kaavan mukaan meni tämä päivä kuin edellinenkin. Pikkulintuja oli kyllä puissa mutta hankalasti kuvattavissa, varpus- ja tuulihaukkoja yhä.

Iltapäivällä Itäniitylle ilmestyi jälleen nuoria sinisuohaukkoja ja myöhemmin 2kv arosuohaukka koiras.

 

1509-Suohaukka-6285.jpg

 

Illalla vaihdoimme majoitusta koska matkustajakotiin oli tulossa retriittiryhmä eikä meille ollut enää tilaa, kannoimme omaisuutemme siis hotelliin.

 

4pv la                

Lähtöpäivän aamuna kiersimme saaren, kävimme aamiaisella ja luovutimme huoneen pois.

Laiva lähtikin nyt yllättäen luotsilaiturista (10.15). Onneksi olimme huomanneet sen siellä aamulla ja kysyimme Tenovuolta lähteekö se nyt sieltä.  Ilmoitus oli vain laivan nettisivuilla. Olisimme huonolla onnella jääneet laivasta!

Olimme Pärnäisissä puolisen tuntia etuajassa 14.30. Kotona olimme 18 aikoihin.

 

Loppulause:

Matka onnistui hyvin, ei mitään ongelmia. Lintulajeja oletin näkevämme enemmän, mutta pari mukavaa lajia korvasi määrän.

Kiitos muille retkeläisille hyvästä seurasta, ja etenkin Pertsalle luotettavasta kuljetuksesta.